Medikanen Ianos – prepare for the worst

36 timer til Ianos

“Det afhænger af, hvor godt vi bliver beskyttet derfra ” forklarede vores engelske nabo, mens han pegede over mod et af bjergene på den lille ø Meganisi.

Ligesom os, havde han set meldingen om, at orkanen Ianos ville nå os indenfor 36 timer. 
 
“Vi lå her under en storm for nogle år siden. Jeg tror, vi tager chancen og bliver liggende” fortsatte han og tilføjede “hvis I også vil ligge her, skal I nok gå ind og tale med dem nu”.
 
Vi gik ind på tavernaen. Her sad svigersønnen. Det var ham, der havde ansvaret for pontonen.
 
“No, all booked” svarede han uden at løfte blikket og i en så afvisende tone, at vi end ikke overvejede at spørge om, hvad vi så skulle gøre. 
 

Hvad gør vi nu?

Vi gik tilbage på Heron for at diskutere mulighederne.
 
Vinden ville starte i nordøst. Altså et no-go til Nidri, hvor vi havde været dagen før.
 
Syvota, hvor vi havde været to dage tidligere ? Godt nok en beskyttet bugt, men ville pontonerne kunne klare vindstød på op til 47 m/s? Måske, måske ikke. Vi havde ikke lyst til at prøve.
 
Så var der Lefkas. Her lå en stor og velbeskyttet marina omkring to timers sejlads væk.
 
Opmuntret ringede vi til marinaen.
 
“We’re very busy right now. Everybody is calling. We’re fully booked. Try to book on our website” lød det ikke særlig opmuntrende fra en tydelig stresset damestemme.
 
Hvad så med at ligge for anker i en af de mange bugte i området? Vi kunne godt finde en, der gav læ. Men ville ankret holde i en orkan? Hvad hvis andre både i bugten begyndte at drive? Og ville det overhovedet være muligt at sejle over i en anden bugt, når vinden sprang de varslede 90 grader? Der var for mange ubesvarede spørgsmål til, at vi havde mod på at forfølge den mulighed.
 
Hvad så med Cleopatra Marina på fastlandet?
 
Vi ringede.
 
“Let me see” svarede damen og spurgte “how many days did you say?”
 
“Four” svarede vi, så ydmygt som vi kunne.
 
“Four days” gentog stemmen og tilføjede “11 meters. Let me see, let me see”.
 
Der gik, hvad der føltes som en evighed. Så der lød der et befriende “That’s ok. Be here before two o`clock. Look forward to seeing you”.
 

I ly for Ianos

Vi var ikke de eneste, der søgte ly for Ianos. Da vi sejlede ud af bugten så vi en mindre armada af sejlbåde i det smalle farvand mellem Lefkas og fastlandet. Alle på nordgående kurs. Væk fra Ianos, eller snurresbassen, som den meget afdramatiserende blev kaldt på facebook.
 
Da vi kom ind i Lefkas kanalen, samledes store dele af armadaen. Nogle havde været heldige og fået en plads i Lefkas marina. Andre var som vi tvunget til at søge ly længere mod nord. Da broen endelig åbnede, lå vi i midten af feltet af de mange nordgående både.
 
Broen blev åbnet og vi sejlede op langs kysten på fastlandet mod Cleopatra Marina.
 
En times tid senere nåede vi de to bøjer, der markerede indsejlingen til en lagune med det meget lidt mundrette navn Amvrakikos.
 

En forunderlig lagune

Lagunen er et af de største vådlandsområder i Grækenland og er fredet efter bestemmelserne i en international konvention. Her er et rigt dyreliv med blandt andet havskildpadder, sjældne delfinarter og tæt ved 300 fuglearter, hvoraf flere er udrydningstruede.  
 
To floder har sit udløb i lagunen, som skærmes mod det Ioniske Hav af et smalt stræde. Dette og de relativt lave vanddybder gør, at vandet her er varmere og mindre salt end ude i det Ioniske Hav.
 
Her er også – som et af de få steder i Middelhavet – tidevand, der kan sætte en strøm i strædet på op til 3 knob.   
 
Vi sejlede mellem de to bøjer og begav os ind i strædet.
 

I historiens kølvand

Her sejlede den ene af Roms diktatorer, Marcus Antonius, og hans allierede dronning Cleopatra af Ægypten om morgenen den 2.september 31 f.kr. 
 
Deres flåder havde i flere måneder ligget i lagunen og var nu blevet tvunget ud i det Ioniske hav. Her ventede Roms anden diktator Gajus Octavian og hans general Agrippa på dem.
 
Over middag startede søslaget mellem de næsten 800 krigsskibe.
 
Det endte samme dag.
 
Gajus Octavian sejrede. Dermed sluttede borgerkrigen, der var startet efter mordet på Cæsar.
 
Republikken blev til et kejserdømme med Gajus Octavian, der ændrede sit navn til Augustus, som den første kejser.
 
De næste mange hundrede år var der fred i områderne omkring Middelhavet, som Romerne kaldte Mare Nostrum, hvilket betyder vores hav.
 

Vi anduver Cleopatra Marina

På vores bagbord side lå byen Preveza og til styrbord Cleopatra Marina. Bag marinaen så vi flere tusinde master. Det var både, der stod på land på de tre store bådpladser.  
 
Da vi gjorde klar til at anløbe, var tidevandet ved at vende, og vi kunne anduve og fortøje uden at skulle tage hensyn til en tværgående strøm.  

I løbet af den næste dag begyndte marinaen at blive blive fyldt op. 

“I was at the town quay at Preveza. It was terrible. I havn´t been sleeping at all ” fortalte vores italienske nabo, inden han rødøjet forsvandt ned om læ for at få lidt af nattens søvn. 
 
Underligt. 
 
Vi havde haft en fuldstændig rolig nat. Cleopatra Marina havde ligget i læ for den kraftige sydøstlige vind, der var blæst lige mod bykajen i Preveza på den anden side af strædet. Mindre end en kvart sømil fra, hvor vi lå. 
 

Ianos ankommer 

I løbet af eftermiddagen begyndte mørke skyer at trække op over himlen fra syd. 
 
Strømmen af både, der søgte ind i lagunen gennem strædet stoppede. De både, der nu søgte ind i marinaen fik beskeden “Sorry. Fully booked”, selvom der stadig var ledige pladser. (Senere lærte vi, at presset på ankre til pontoner og udhalerliner kan blive så stort at de risikerer at slippe, hvis marinaen bliver fyldt helt op). Ekstra fortøjninger blev lagt ud, sprayhoods og biminier afmonteret, dinghyer rullet sammen eller gjort ekstra godt fast og løse genstande surret eller lagt ned om læ.
 

Prepare for the worst

“You need to get further away from the pontoon”  sagde havnefogden og inden vi rigtig vidste af det, havde vi ham og tre andre mand ombord. De slækkede agterfortøjningerne og trak Heron et par meter længere ud i bassinet. Så bad de os starte motoren og bakke for fuld kraft. Da vi igen lå knap to meter fra pontonen, gjorde de agterfortøjningerne fast. Heron lå nu helt tot med samme pres på alle fortøjningerne.
 
“You never know. Better prepared for the worst” grinede havnefogden, inden han og de tre mænd gik fra borde for at sikre fortøjningen på vores italienske nabobåd. Men det var ikke kun os og vores italienske nabo, der fik gennemgået fortøjningerne.  Fortøjningerne på alle bådene i marinaen, bemandede som ubemandede, blev gennemgået af de fire mænd. På de bemandede spurgte de høfligt om tilladelse til at gå ombord, og på de ubemandede, gik de blot ombord. 
 

Ianos passerer os 

Da det var blevet mørkt, begyndte det at regne. KRAFTIGT. Det fortsatte, da vi gik til køjs.
 
Da det var ved at lysne, vågnede vi ved, at det begyndte at hyle i riggen. Ingen tvivl. Ianos var kommet og blæste fra nordøst. Cleopatra Marina lå ikke længere i læ.  Men der var ingen bølger. Heron lå godt og solidt i sine stramme fortøjninger i den kraftige vind.  Vi faldt i søvn. Da vi vågnede et par timer senere, var vinden løjet næsten helt af. Hele dagen og natten regnede, regnede og regnede det. Tidlig næste morgen kom vinden igen. Denne gang fra nordvest. Samme styrke som dagen før og igen ingen bølger.  I løbet af morgenen holdt det op med at regne og sidst på eftermiddagen løjede vinden helt af.
 
Ianos havde passeret os. 
 
Vi havde været heldige og kun været i yderkanten af orkanen Ianos.
 

Store ødelæggelser

Blot en snes sømil længere sydpå. Dér hvor vi kom fra,  havde de været knap så heldige. Her var Ianos passeret med fuld styrke og havde forårsaget store ødelæggelser. Mennesker var omkommet. Huse oversvømmet, landsbyer begravet i metertykke lag af sten og mudder. Træer var væltet. Biler og huse ødelagt. Et halvthundrede lystbåde var sunket i sine fortøjninger og et ukendt antal skyllet på land. 

Ikke kun solskin og azurblåt hav

Middelhavet er ikke kun sol og azurblåt hav, skrev en på sin blog. 
 
… Vi kunne ikke  være mere enige. 
 

Film

Afspil video

P.S

Vidste du at Tyfon, Tropisk Cyklon, Cyklon, Orkan og Medikan betegner det samme? 

 

Tak for du læste beretningen 

Vi elsker at høre fra læsere.

Hilsen, kommentar eller spørgsmål?

Fyr løs

…alt er velkomment

Abonner på kommentarer
Send mig en mail
guest
61 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla Hansen
Camilla Hansen
1. december 2020 20:22

Nej for underligt har lige sidder i havnen i nidri Boatyard og genfortalt jeres eventyrer til en englænder. Til slut siger jeg vi mangler medicane fortællingen. Billeder taget sidste time imens jeg fortalte

Kim Keiniche
Kim Keiniche
1. december 2020 20:24

Kære Carl og Pia
Jeg kan godt forstå at i tager et år mere dernede, men i vil så få travlt med at komme rundt og opleve alle de fantastiske steder der er. 
Vi håber som sagt at vi får Svanen hjem i 2021. Tager først derned omkring d. 10 juni da vi lige skal have vores yngste barnebarn konfirmeret. 
Glædelig Jul og Godt Nytår
Kh. Kim og Lene 

Erik Larsson
Erik Larsson
1. december 2020 20:25

God vind
Khe

Lars Løfsted
Lars Løfsted
1. december 2020 20:27

Tak for spændende historie, om storm og det gamle romerige

Mette Vennegaard
Mette Vennegaard
1. december 2020 20:44

Hej Carl og Pia
Tak for beretningen – godt at I fandt en sikker havn. Fortsat god tur.
Kh Mette og Gunnar

Anette
Anette
1. december 2020 21:13

Nåååå ja det er derfor vi aldrig får en båd. Tak Carl og Pia for en rystende oplevelse og historie “time”. Distance Knus

Michael Larsen
Michael Larsen
4. december 2020 21:52

Vi er også sejlere, mest i vores nordiske farvande. Vi var på ferie i Nidri i ugen hvor medikanen passerede. Det var et spændende døgn med masteradvarseler på telefonerne og blæst og regn i solide mængder. Billedet der er af samme sunkne båd som jeres billede, blev taget aftenen efter.
Fantastisk område – også for en “landsejler”.

Per Nagel
Per Nagel
5. december 2020 10:12

Uf!

Søren Jean Larsen
Søren Jean Larsen
5. december 2020 10:13

I var heldige!
Og fornuftige

Hanne Østerbye
Hanne Østerbye
5. december 2020 10:14

En barsk oplevelse, I red stormen af heldigviscomment image , men trist at se det mareridt der foregik i orkanens øje.

Luc Ghysels
Luc Ghysels
5. december 2020 10:17

Orkanen var varslet i 5 dage, bare 40 sm fra Lefkas varcdet safecat være!!
Var selv i Patras Marina ca 10 dage efter vi forlod Kefalonia og slap uden vind, kun regn
Meteo Greece Sailingmaps ramte rigtig mht bane og styrker!!
S/Y GipsyAalborg
Aegina GR
data:image/svg+xml,%3csvg xmlns=
1

  • Synes godt om

 · Svar 

Anita Siig Borup Jakobsen
Anita Siig Borup Jakobsen
5. december 2020 10:19

Vi lå godt og trygt i Preveza 

Ditte-Marie Post
Ditte-Marie Post
5. december 2020 10:21

Sikken beretning, wauw

Grethe Juh
Grethe Juh
5. december 2020 10:21

Lige spændende nokcomment image
Godt i kom i sikkerhed

Karin Kjærgaard Nielsen
Karin Kjærgaard Nielsen
5. december 2020 10:23

Håber der er ro på nu og at I nyder livet i varmen

Jens Boye Mørch
Jens Boye Mørch
5. december 2020 10:23

Uha Middelhavet kan være meget barskt, efter en nær dødsoplevelse i en orkan for 12 år siden i en Møn 830, har jeg fået mere en nok af de farvande.

Niels Nielsby
Niels Nielsby
5. december 2020 10:24

Spændende fortælling at leve sig ind i . Sejlede i området i 2019. Lagunehavnen Lakka nord på øen er en stor rummelig naturhavn, hvor der vil være læ for vind og bølger i alle retninger. Der ville jeg nok finde et sted at lægge et anker. Det må holde i stævnen hvis motoren er på. Så må man på vagt og vente med at sove til man bliver gammel. Problemet er så hvis andre bådes ankre ikke holder. Måske 2 extra anker ud fra hækken i en V vinkel, så man kan flytte sig nogle meter fra side til side,… Read more »

Kenneth Sloth Sørensen
Kenneth Sloth Sørensen
5. december 2020 10:25

Som sædvanlig god fortælling fra jer to.
Vi red snurrebassen af i Monemvasia sammen med Søren og Lise. Her lå vi også godt og sikkert i gratis havncomment image

Glenn Whalan
Glenn Whalan
5. december 2020 11:34

Great reporting, I was transported there. I am also sorry for everyone’s loss but pleased you survived.

Andie Camper
Andie Camper
5. december 2020 11:35

I managed to tuck up in the corner of Little Vatty for the duration of Ianos, lucky to get in. The wind was mainly off the land and our lines held well although one really chaffed on rough metal ring. The biggest issue has been trying to get rid of the pine needles, they blew all over us and got stuck in every crevice. Small prices to pay for being safe ad sound.

Inka Maaret
Inka Maaret
5. december 2020 11:36

We weathered Ianos in the Preveza anchorage opposite Cleopatra. It was fine. We were lucky, like you!

Phil Longhurst
Phil Longhurst
5. december 2020 11:36

Very well written, great style, much enjoyed … and good decisions!

Roslyn Dorey-Adams
Roslyn Dorey-Adams
5. december 2020 11:37

I had the misfortune of being on an ex charter yacht (we’d picked up for delivery) needing to take shelter in Vathy, Ithaca for this. With gusts of 105kts by 3am, the anchor started dragging and the windlass couldn’t cope which left us with 60m chain out and no way to haul it in. We tried unsuccessfully to safely reposition ourselves but to avoid risk to other nearby yachts ended up having to cut the anchor loose, with the idea of motoring around the bay until it passed and then lashing up alongside a section of the town quay. Fate… Read more »

Karen Hall
Karen Hall
5. december 2020 11:41

I am so pleased that you all came through safe, but having read many stories I am staggered it took so long for people to be aware of the impending situation. We were in Polis beach on the Monday expecting to stay for 2 nights and then heading over to Agios Effimia. Woke up on Tuesday and checked the weather ( we do it several times a day when sailing) and could clearly see the forecast. At that point it was expected to stay south and hit only Zakynthos. Nevertheless we left our mooring and headed north to Lefkada to… Read more »

Paul Evenden
Paul Evenden
5. december 2020 11:42

We were in Vathi Ithaca
Pretty full on.
One boat sank as described earlier but another that went ashore we towed off virtually undamaged a couple of days later after a diver had inspected her. She subsequently sailed back to Italy.
The boats that sank in Efemia were mostly charter boats moored up between charters I think.
We got through pretty much unscathed, everything worked and nothing broke. Highest wind speed I saw was F11 but after that I was clipped on in the cockpit keeping my head down in case of flying debris.

Karine Thomas
Karine Thomas
5. december 2020 11:43

Always humbling reading

Oscar Catamaran
Oscar Catamaran
5. december 2020 11:43

Great read, thank you. We were in Cleopatra Marina also during Ianos. Like you, we were very impressed, and thankful to be there, and with how the 4 Marina men looked after not only the boats, but also captains and crew, before and during the storm.

Paul Evenden
Paul Evenden
5. december 2020 11:44

Cleopatra marina is very exposed from some directions, boats had cleats ripped out there in a summer storm a couple of years ago.
Preveza marina being solid concrete rather than floating pontoons would be my choice. (If there was a choice ! )

Paul Evenden
Paul Evenden
5. december 2020 11:44

Title pic is a charter boat sunk on Nidri town quay, they apparently put a crane on the ferry to lift it out ??!!

Gabriel Efstathiou Katsampouris
Gabriel Efstathiou Katsampouris
5. december 2020 11:46

Very nice storytelling, however during Ianos we didn’t have any loss of human life in the sea…
And you are right, whille you are in the sea in order to stay safe you must pre-act as you did!

Nicolai Ehlers
Nicolai Ehlers
5. december 2020 11:49

Tak for at I deler jeres oplevelser med os andre, hyggelig og spændende læsning.
God jul til Jer.

Klara Karlsson
Klara Karlsson
5. december 2020 11:52

Usch det är hemskt det som hände den båten. De låg lite för nära kajen och hade inte spänt aktertamparna tillräckligt. I en vindby slog ena hörnet av aktern i kajen, precis där gångjärnen till badplattformar var vilket resulterade till att badplattformen öppnades och inte gick att stänga igen. Det var stora vågor så båten tog in mycket vatten. Den ensamma mannen började ösa men hann inte få ut allt som kom in. Han hoppade upp på kajen och ringde hyresbolaget som inte hann dit innan båten var sjunken. Ingen skadad iaf!

Carin Sjölander
Carin Sjölander
5. december 2020 11:55

Nature is a tough companion. Good story. Tack!

Nikos Mazarakis
Nikos Mazarakis
5. december 2020 11:57

Yes its true with S winds up to 40kts!

Paula Conroy
Paula Conroy
5. december 2020 11:58

Very good article.

Karen Ludwig
Karen Ludwig
6. december 2020 1:03

That’s so hard to look at.

Sailor Toni
Sailor Toni
6. december 2020 1:04

Que tristeza más grande ver estas imágenes. Pienso lo mal que se debe sentir el armador, viendo su sueño roto…

Andreas Bart
Andreas Bart
6. december 2020 21:58

such happens with a boat when it gets serious which was not designed from me …
or to relativate it … when it was dedigned from moneymakers but not from carefuly designers …

Anne-Grete Lænkholm
Anne-Grete Lænkholm
6. december 2020 21:58

Godt i kom helskindede igennem 

Nina Henningsen
Nina Henningsen
6. december 2020 21:59

Uha hvor er I nu bedsteforældre knus til jer.

Sus Svenningsen
Sus Svenningsen
7. december 2020 8:57

Kort og godt – godt sømandskab knus Morten & Sus😊🇩🇰

Bjarne Huusfeldt
Bjarne Huusfeldt
7. december 2020 20:07

Kære Carl og Pia, Cyklon Ianos 2000 tak for en spændende historie. Jeg min frue og skipper Keld Hummer på Moody 42 “Freedom” sejlende rundt i det Ioniske hav omkring Corfu, Syvota, Paxos og Paxos bugten Mongonissi. Hvor vi oplevede Tyfonen Ianos. Vi lå i bugten for anker, heldigvis holdt ankeret men det var nok den værste nat vi nogensinde har haft til søs. Flere af bådene rev sig løs eller drev men heldigvis intet alvorligt. Hvis det er ok vil jeg bede om tilladelse til at genfortælle jeres historie i vores klub blad i TSK Thurø sejlklub. Jeg håber… Read more »

Birgitte Dam
Birgitte Dam
11. december 2020 11:16

Der er ikke mange dramaer der kan måle sig med det virkelige liv. Pyha. Mange hilsner fra Gitte

Du er velkommen til at dele 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

61
0
Skriv din hilsen her ... x
()
x

Nye beretninger?